Blok czekoladowo-ryżowy

Blok  czekoladowo-ryżowy

Powrocilam po niemal trzech tygodniach pobytu w Polsce ,smutny to dla mnie czas,ale jak mowia anglicy " the show must go one",bez wzgledu na to co sie dzieje,zyjemy i musimy isc dalej - tak tez czynie.

Blok czekoladowo-ryzowy ,to najszybsza slodka przyjemnosc ,zrobilam ja w 10 min,potem oczywiscie chlodzenie,najlepiej pozostawic blaszke z masa na cala noc.

Zapraszam!

Zdjęcie - Blok  czekoladowo-ryzowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blok  czekoladowo-ryzowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Blok  czekoladowo-ryzowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blok czekoladowo-ryzowy

.100 gr ryzu prazonego

.250 gr czekolady gorzkiej

.50 gr masla

.2 lyzki miodu

.1 lyzeczka rumu lub aromat rumowy

 

Wykonanie

Blaszke 20/30 cm wykladamy papierem do pieczenia.

Do miseczki przekladamy maslo,miod,pokruszona czekolade ,ustawiamy ja na garnku z gotujaca woda.

Mieszamy calosc co calkowitego rozpuszczenia skladnikow,dodajemy rum.

Zdejmujemy miseczke,dodajemy ryz,mieszamy ,laczymy z rozpuszczona czekolada.

Mase wykladamy na blaszke i rownamy powierzchnie.

Blaszke wstawiamy na kilka godzin do lodowki.

Zdjęcie - Blok  czekoladowo-ryzowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyjeciu z lodowki odwracamy zastygla mase na deske ,sciagamy papier i kroimy na kawalki.

Taki blok,to idealny pomysl na rodzinny piknik,lub do popoludniowej kawy-polecam!

Smacznego!

Kategorie przepisów