Blok

Któż nie zna bloku...
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym , chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej , oprócz zdjęcia i przepisu oczywiście ;-)

Składniki:
- 25 dag masła
- 1 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 25 dag mleka w proszku
- 3-4 paczki herbatników
- ew. bakalie

Masło , cukier , wodę , kakao podgrzać i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Odstawić , wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać , żeby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki (ew. bakalie) , ponownie wymieszać i wyłożyć do wąskiej formy wyścielonej pergaminem.

Przepisy z tych kategorii

Floating island – île flottant…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Pieczone jabłka nadziane twaro…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pieczone gruszki z ricottą i m…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Karmelowy popcorn z kaszy jęcz…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Owoce pod kruchą pierzynką i I…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczony budyń waniliowy

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Dyniowy czas. Tiramisu

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Pudding śliwkowy

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Mus z dyni i mleka kokosowego

figmara figmara
figowe smaki

Legumina z ryżu z jabłkami

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Suflet czekoladowy

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Banana turon - banany smażone…

Kaś Kaś
Bake&Taste