Blok

Któż nie zna bloku...
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym , chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej , oprócz zdjęcia i przepisu oczywiście ;-)

Składniki:
- 25 dag masła
- 1 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 25 dag mleka w proszku
- 3-4 paczki herbatników
- ew. bakalie

Masło , cukier , wodę , kakao podgrzać i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Odstawić , wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać , żeby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki (ew. bakalie) , ponownie wymieszać i wyłożyć do wąskiej formy wyścielonej pergaminem.

Przepisy z tych kategorii

Wigilijna zupa migdałowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Wigilijna kapusta

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Pierniczki na choinkę i nie ty…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kwas buraczany ( zakwas do bar…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Makowiec świąteczny ( strucla…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Postna kapusta z grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Sałatka jarzynowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Wigilijna zupa grzybowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Naleśniki z serem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Barszcz wigilijny postny

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Strucla makowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie