Blok

Któż nie zna bloku...
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym , chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej , oprócz zdjęcia i przepisu oczywiście ;-)

Składniki:
- 25 dag masła
- 1 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 25 dag mleka w proszku
- 3-4 paczki herbatników
- ew. bakalie

Masło , cukier , wodę , kakao podgrzać i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Odstawić , wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać , żeby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki (ew. bakalie) , ponownie wymieszać i wyłożyć do wąskiej formy wyścielonej pergaminem.

Przepisy z tych kategorii

Żurek na zakwasie

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

8

Karpatka – ciasto ptysiowe z m…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

5

Zupa fasolowa – fasolówk…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Pleśniak

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Pampuchy drożdżowe / kluski na…

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Zupa pomidorowa – najlepsza!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

7

Tradycyjna szarlotka

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Knedle z jabłkami i cynamonem

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Esencjonalny rosół wołowo-drob…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Pierogi ruskie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

5

Gołąbki pieczone / Gołąbki z p…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Drożdżówki z makiem

Majana Majana
Majanowe pieczenie