Black Forest cupcakes

Black Forest cupcakes

Wiśnie, czekolada i bita śmietana. Ponadczasowe połączenie smaków, które spotkać można w torcie Szwarcwaldzkim vel. Black Forest. Oczywiście takie zestawienie składników daje spore pole do popisu – spotkać można przeróżne desery, serniki, musy i babeczki inspirowane czarnoleskim specjałem. I to on właśnie stał się inspiracją naszego wspólnego pichcenia z Siaśką i Wierą :)
Ja przygotowałam Black Forest cupcakes, czyli czekoladowe babeczki nadziewane frużeliną wiśniową i pokryte czapą bitej śmietany.
Megapyszne :)

Zdjęcie - Black Forest cupcakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BLACK FOREST CUPCAKES
(12 sztuk)
150g miękkiego masła,
150g cukru,
100g gorzkiej czekolady,
2 jajka,
200g mąki,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka kakao,
100ml mleka,
12 łyżeczek frużeliny wiśniowej,
250ml śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 opakowanie śmietan-fixu,
12 świeżych wiśni do dekoracji

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka roztrzepać w kubeczku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując, stopniowo dodawać po trochę czekolady, później po trochę jajek, a na koniec po trochę mąki z dodatkami na przemian z mlekiem.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich po łyżce masy.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ostudzić, a następnie łyżeczką wydrążyć środki i napełnić je frużeliną.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Napełnić szprycą i udekorować. Na koniec ozdobić wiśniami.


(przepis jest wypadkową kilku receptur znalezionych w internecie)


Zdjęcie - Black Forest cupcakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Black Forest cupcakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów