Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów


Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach.
Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy mięso opanierowane mąką i zagęści się samoistnie podczas duszenia.
Suszone grzyby mają niebywałą moc! Ten zapach i smak sosu! Całkowicie naturalny, bez vegety, rosołków, da się? Da.
Bitki w sosie z suszonych grzybów to gwarancja na pyszny obiad!
Składniki:

600-700 g karkówki
30-40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
1 cebula
3 łyżki mąki
2 łyżki smalcu
sól, pieprz
Przygotowanie:
- mięso pokroić w 1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Będą dość duże, więc przekroić na pół
- grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Użyłam grzybów pociętych na cieniuteńkie płatki, one nie wymagają namaczania, chodzi jedynie o wypłukanie resztek piasku. Jeśli masz swojskie suszone w grubych plastrach pozostaw do namoczenia nawet na całą noc
- mięso obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym smalcu do zrumienienia
- usmażone kawałki mięsa przekładać do rondla, w którym będziesz dusić mięso
- na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do rondla z mięsem. Na patelnię wlać nieco wody i zeskrobać resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla
- na końcu do rondla dodać namoczone grzyby i przez sitko wlać wodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny
- podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta - surowa lub zasmażana
