Biszkoptowe ciasto z jabłkami
Ciasto w środku tygodnia u mnie to prawie jak święto. Ja, która ostatnio żyję w ciągłym niedoczasie i nie daję rady upiec nic nawet na weekend, nagle przy środzie robię ciasto. To znak, że coś musiało się wydarzyć...
A wydarzyło się to, że moje młodsze Słoneczko poszło do przedszkola z początkiem października i już po 3 dniach złapała pierwsze, przedszkolne przeziębienie. Tak więc siedzimy sobie w domu i nawzajem organizujemy zajęcia. Dziś było wspólne pieczenie ciasta. Z tak małym pomocnikiem to jest wielkie wyzwanie, ale dałam radę. A ciasto będzie w sam raz do popołudniowej herbatki. Zapraszam :-)
Biszkoptowe ciasto z jabłkami
składniki
- 4 - 5 jabłek
- 3 jajka
- 100 g mąki (użyłam mąki z amarantusa)
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- starta skórka z cytryny
- szczypta soli
- masło do formy
wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i skórkę cytryny. Ponownie wszystko ubijamy. Dodajemy do ciasta jabłka. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do reszty ciasta. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy na tortownice (24 cm) wysmarowaną masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem