Biszkopt z owocami i kremem z sera mascarpone

po pierwsze biszkopt:

 

4 jajka, 125 g mąki pszennej i 125 g maki ziemniaczanej, szklanka cukru i łyżeczka proszku do pieczenia

 

Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem. Do białek dodać po jednym żółtku i ubijać. W osobnym naczyniu zmieszać mąki i proszek i powoli dodawać do piany.

 

Ciasto wylać na nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 24 cm albo na dwie po 18 cm - trzeba wylać mniej więcej po połowie ciasta na każdą.

 

Piec od 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Z sera mascarpone (250 g) i ubitej na sztywno bitej śmietany - ok. 100 g - 36% śmietany plus łyżka cukru miałkiego - zrobić lekki krem. Trzeba ser i śmietanę dokładnie wymieszać.

 

Na upieczone i ostudzone ciasto położyć mascarpone - rozsmarować dokładnie i wstawić do lodówki aż przestygnie.

 

W tym czasie zrobić galaretkę o dowolnym smaku. Ostudzić i wstawić do lodówki by zaczęła tężeć, ale nie wolno dopuścić by stężała na dobre.

 

Na cieście i mascarpone ułożyć owoce - zima z puszki - latem świeże - i zalać odrobina tężejącej galaretki, wstawić do lodówki aż stężeje i powoli dolewać galaretkę, aż powstanie ładna, solidna warstwa przykrywająca owoce.

Przepisy z tych kategorii

9

SERNIK WIEJSKI

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Sernik z kruszonką

atina atina
Tak sobie pichcę...

Roladki drobiowe z morelami w…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasternak i kozi ser

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dynia i ser

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Grzanki z pesto z jarmużu, ko…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Duńska kanapka "Słońce nad Gud…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Krem z selera z karmelizowanym…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Domowe bezy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Carbonara

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Zielonki i jajka na śniadanie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Soba z hummusem, groszkiem cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust