BISZKOPT Z JABŁKAMI I TRUSKAWKAMI

Jeden z najprostszych , a zarazem najstarszych przepisów jakie posiadam w swoich zbiorach. Kiedyś moja mama piekła to ciasto bardzo często , ale zawsze z jabłkami. Ja dorzuciłam jeszcze truskawki , które dodały wspaniałego aromatu i smaku.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- aromat waniliowy
- jabłka , truskawki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , wlać olej , aromat i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać na masę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Na wierzchu poukładać pokrojone owoce (jeżeli truskawki są małe , to nie trzeba ich przekrajać). Piec 50-60 minut w temp. 180-200 st.C.