Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem
Zamiast tradycyjnego tortu urodzinowego przygotowałam w tym roku lekki i prosty deser, bardzo przy tym efektowny! Puszyste biszkopciki przełożyłam puszystą śmietanką, lekko tylko osłodzoną i wyrazistymi w smaku malinami. Ten deser przypomina ciepły, letni dzień.
Zainspirowałam się przepisem na biszkopciki z kremem z „Jak być domową boginią” N.Lawson.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem Składniki
- jajka - 2 szt
- cukier - 75 g
- mąka pszenna - 50 g
- mąka kukurydziana - 50 g
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- sól - szczypta
- śmietanka kremówka - 200 ml
- maliny - 150 g (mogą być mrożone)
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- cukier - do smaku
- cukier puder - do posypania wierzchu
Lekko ubij całe jajka, dodaj cukier, szczyptę cukru i ubijaj aż uzyskasz białą, pusztą masę. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyłóż porcje ciasta (w sumie ok. 18), wielkości niecałej łyżki stołowej każda. Piecz w 200 oC około 5 minut. Ostudź.
Maliny zalej szklanką wody i gotuj, aż się rozmrożą i puszczą sok. Dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody, ciągle mieszając dodaj do malin. Jeśli używasz malin w zalewie podobnie zagęść je skrobią. Dopraw do smaku cukrem.
Ubij śmietankę (możesz ją dosłodzić odrobiną cukru pudru).
Na talerzyk wyłóż biszkopcik, na niego łyżkę ubitej śmietanki i owoce. Na wierzchu kolejne ciasteczko. Całość oprósz cukrem pudrem.