Biscotti z orzechami laskowymi

Można się zabiscottować ostatnio, ale to jeszcze nie koniec. :) Uwielbiam po prostu ciastka w tej postaci. Tak więc to dopiero początek biscottowania.
Ten przepis pochodzi stąd od wspaniałej Bajaderki, oczywiście. Jedne z moich ulubionych biscotti. :)

Składniki:
150 g obranych, lekko zarumienionych orzechów laskowych, dość grubo pokrojonych
125 g miękkiego masła
170 g cukru
1 łyżka otartej skórki z cytryny
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
ok. 650 g mąki pszennej przesianej przez sito
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając.
2. Suche skladniki przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy maslanej i mieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać orzechy i wymieszać.
3. Ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek o średnicy około 6 cm. Ułożyć jeden obok drugiego na dużej blaszej w równych odstępach i każdy lekko spłaszczyć.
4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut aż się zezłocą.
5. Wyjąć, lekko przestudzić i pokroić na grubsze kromeczki, 2-3 cm. Ułożyć każdą kromeczkę na blasze na płasko i piec przez kolejne 10-15 minut aż się nieco zarumienią.
6. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi stąd od wspaniałej Bajaderki, oczywiście. Jedne z moich ulubionych biscotti. :)

Składniki:
150 g obranych, lekko zarumienionych orzechów laskowych, dość grubo pokrojonych
125 g miękkiego masła
170 g cukru
1 łyżka otartej skórki z cytryny
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
ok. 650 g mąki pszennej przesianej przez sito
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając.
2. Suche skladniki przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy maslanej i mieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać orzechy i wymieszać.
3. Ciasto podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek o średnicy około 6 cm. Ułożyć jeden obok drugiego na dużej blaszej w równych odstępach i każdy lekko spłaszczyć.
4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut aż się zezłocą.
5. Wyjąć, lekko przestudzić i pokroić na grubsze kromeczki, 2-3 cm. Ułożyć każdą kromeczkę na blasze na płasko i piec przez kolejne 10-15 minut aż się nieco zarumienią.
6. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!