Biscotti z lawendą i cytryną

Biscotti z lawendą i cytryną

Pamiętaliście o zmianie czasu? Choć tak właściwie, to pytanie jest już jakby nie na miejscu... Gdy byłam dzieckiem, o zmianie czasu, obojętnie której, mówili wszyscy. Sąsiedzi sobie przypominali, w radiu i telewizji powtarzali do znudzenia. Dzisiaj po prostu któregoś dnia okazuje się, że jest on jakiś dziwnie długi... Słońce świeci jasno, gdy już w zasadzie powinno być ciemno. Dlaczego? Niektórzy zadają sobie to pytanie, i wtedy przypominają sobie o tej drobnej zmianie. Inni po prostu przechodzą nad tym do porządku dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie...
Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą) i upiekłam pyszne biscotti. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, gdy tylko ujrzałam je na blogu Kulinarne pomyłki. Bardzo mi się takie połączenie smaków spodobało, i obiecałam sobie, że przygotuję je na Wielkanoc. Upiekłam raz, i nie do końca mnie zadowoliły. Zmieniłam więc to i owo, i okazało się, że takie są idealne. Z delikatnymi nutami cytryny i lawendy (nie są mydlane, nie bójcie się!), z cudownie chrupiącymi migdałami i ledwo wyczuwalnym smakiem miodu gdzieś w tle. Bajecznie, idealnie wiosenne, z kwiatową nutą. Skusicie się?
Cytrynowo-lawendowe biscotti z miodową nutą
Zdjęcie - Biscotti z lawendą i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 12-15 sztuk)

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g miodu
  • 65 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej
  • 100 g całych migdałów
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
  • skórka otarta z 1 cytryny


Czekoladę i obrane migdały grubo posiekać. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera. Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć.
Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Lekko przestudzić.
Pokroić ciasto po skosie na kromki grubości 1-1,5 cm. Ułożyć je płasko na blasze.
Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, przewracając w połowie na drugą stronę. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Zdjęcie - Biscotti z lawendą i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tak sobie myślę, że to połączenie smaków jest naprawdę znakomite. A może by tak wykorzystać je w jakimś innym wypieku lub deserze...?

Kategorie przepisów