Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
            Dawno nie zachwyciłam się żadnym drożdżowym ciastem tak, jak tym! Nie ma w nim wiele cukru (4 łyżki na całą porcję), jednak chrupiąca, karmelowa polewa pełna migdałów dodaje tak wspaniałego smaku, że je się to ciasto niczym najlepszy deser!

W oryginale Bienenstich (bo to ciasto rodem z Niemiec) przekładane jest dodatkowo warstwą waniliowego kremu, uznałam jednak, że czasem trzeba postawić na minimalizm i dobre drożdżowe … też jest dobre! ;)

Jeśli więc macie ochotę na ciasto w wersji „na bogato”, pokuście się o przełożenie placka warstwą TEGO KREMU budyniowgo . Obiecuję jednak, że i wersja bez niego absolutnie Was zadowoli!

Proporcje na korytko ok.25 x 10 cm.
Składniki:- ciasto
 - mąka pszenna - 2 szklanki
 - cukier - 1/4 szklanki
 - sól - 1/2 łyżeczki
 - masło - 50 g, miękkie
 - mleko - 3/4 szklanki
 - drożdże instant - 2 i 1/4 łyżeczki
 - jajko - 2 szt
 - polewa
 - masło - 2 łyżki
 - cukier - 2 łyżki
 - miód - 2 łyżki
 - śmietanka kremówka - 3 łyżki
 - sól - szczypta
 - płatki migdałów - 1/3 szklanki
 
W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Na patelni podgrzej masło, śmietankę, cukier, sól i miód. Gotuj razem, aż zgęstnieją (nie staną się przy tym brązowe). Dodaj migdały, wymieszaj, ostudź.
Wstępnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie na wierzchu delikatnie rozłóż migdały w polewie. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.