Biedronka

Zdjęcie - BIEDRONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Biedroneczki są w kropeczki... Mam ten przepis już od jakiegoś czasu , ale kiedyś robiłam to ciasto trochę inaczej - były dwie warstwy ciasta kakaowego , dwie kremu , a biszkopt był w środku. Chciałam jednak , żeby bardziej przypominało wyglądem prawdziwą biedronkę , więc dokonałam pewnych zmian i nieskromnie przyznam , że chyba mi się to udało ;-)

Zdjęcie - BIEDRONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto kakaowe:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki

Margarynę rozpuścić z cukrem , przestudzić , dodać mąkę i zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na tak długo , żeby dało się zetrzeć na tarce.

- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 2 łyżki dżemu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka

Wszystko razem dokładnie utrzeć , dodać starte ciasto , delikatnie wymieszać i upiec w wyłożonej pergaminem tortownicy (26 cm średnicy) w temperaturze 180-200 st.C. (ok. 30 minut).

Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki

Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy i piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C.
Po całkowitym ostygnięciu na całej powierzchni biszkoptu zrobić dość dużo otworów małym kieliszkiem lub foremką.

Krem:
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 kostki margaryny

Budyń rozprowadzić w mleku i ugotować z cukrem. Ostudzić , a następnie utrzeć z margaryną.

Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka w ciemnym kolorze (jeżynowa , jagodowa)

Kakaowe ciasto posmarować kremem , przykryć biszkoptem z otworami lekko wciskając w krem. W otwory wlać tężejącą ciemną galaretkę , schłodzić. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową , ponownie schłodzić.

Zdjęcie - BIEDRONKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik, czyli ciasto z kasz…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

3

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Brownie z awokado i stewią

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

4

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

3

Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

5

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Grysikowy tort z malinami i ga…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Ciasto czekoladowo – śliwkowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort czekoladowy z solonym kaj…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Sernik nowojorski z owocami ja…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit