Biała Pavlova


Biała Pavlova:
- 5 białek
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- szczypta soli
- 300 ml śmietany kremówki, mocno schłodzonej
- 1-2 łyżki cukru pudru – opcjonalnie dla łasuchów
- kwaśne owoce do dekoracji
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodaję cukier i mocno ubijam. Na koniec dodaje mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, delikatnie mieszam.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy łyżki formuję dużą, wysoką bezę o średnicy ok 22 cm. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180, po 10 min zmniejszam temp do 150. Piekę ok 1,5 h. Po upieczeniu studzę na papierze na kratce kuchennej. Upieczone beza powinna mieć kruchą skorupkę i być ciągnąca w środku.Kremówkę ubijam (z cukrem) na sztywno.Bezę układam na talerz, rozsmarowuję na niej ubitą kremówkę, dekoruję owocami. Natychmiast podaję.
Smacznego