Biała dama



przepis na tradycyjna blache Biszkopt: 3 jajka0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka wody
szczypta soli
Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka razem z cukrem i odrobina soli ubijamy mikserem na sztywna piane. Zoltka trzeba rozbeltac z lyzka wody i dodac do ubitych bialek. Na koniec wsypac make z proszkiem i wymieszac lyzka.
Ciasto przelac na blache wysmarowana tluszczem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 10 do 15 minut. Po wystygnieciu sciagamy z biszkoptu ta przyrumieniona warstwe, by masa serowo-smietanowa sie nie oddzielala.
Masa: 0,75 szklanki cukru pudru
3 kremowki po 200g
3 serki homogenizowane po 200g3 lyzki zelatyny
0,75 szklanki wody
puszka brzoskwin
galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie kroimy w kostke, mozemy zostawic czesc brzoskwin na dekoracje, na gore ciasta. Wtedy kroimy je w plasterki.
Kremowke ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Nastepnie dodajemy do tego serki, mieszamy. Dadajemy do tego pokrojone w kostke owoce.Zelatyne rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (0,75 szklanki) i jak przestygnie wlewamy ja do masy. Calosc wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodowki. Jak masa zesztywnieje ukladamy pozostawione na dekoracje owoce i zalewamy galaretka przygotowana wedlug przepisu z opakowania. Po zastygnieciu galaretki mozna sie zajadac. Uprzedzam ciasto bardzo szybko zniaka ;)