Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej

Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej
Zdjęcie - Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mięciutkie, puszyste, delikatnie kakaowe babeczki pieczone z dodatkiem mąki jaglanej. Przepis na ciasto znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować. W końcu miło zjeść coś słodkiego nie zadręczając się tak do końca poczuciem winy, że znowu nie dotrzymało się postanowienia o zdrowym odżywianiu. Z kolei trudno sobie dotrzymać obietnicy gdy na dworze ciągle zimno i najchętniej człowiek ukryłby się pod ciepłym kocem. Pozdrawiam wszystkich zmarzluchów i zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki na 12 muffinek:
  • 100g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
  • 150g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 125g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 125 ml jogurtu
  • 50 ml mleka
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Jeżeli nie masz mąki jaglanej to wrzuć kaszę jaglaną do młynka na kawę lub blendera i zmiel na proszek. Zdjęcie - Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę jaglaną, mąkę, kakao, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki odstaw na bok.
W osobnym naczyniu połącz olej, jogurt, mleko i wanilię. Dobrze wymieszaj. Wlej do naczynia z suchymi składnikami. Wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż ładnie wyrosną.
Zdjęcie - Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)
Zdjęcie - Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów