Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina)

Placek z ciecierzycy, rodowity Włoch, w zależności od regionu może się nazywać socca, farinata lub cecina i różnić się grubością (0,3-1 cm), jednak zawsze jest to mieszanka mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli. Zmieniają się też proporcje składników i dodatki, z którymi najczęściej jest podawany.
Czas przygotowania, a dokładniej pęcznienia ciecierzycy, to dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec.
Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;)
Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami.
Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :)
Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm
Składniki:
Ciasto podstawowe:
Dodatki:
I wariant
II wariant
Przygotowanie:
Wersj na thermomix
Składniki:
Ciasto podstawowe:
Dodatki:
I wariant
II wariant
Czas przygotowania, a dokładniej pęcznienia ciecierzycy, to dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec.
Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;)
Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami.
Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :)

Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm
Składniki:
Ciasto podstawowe:
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- 50 ml oliwy
- 50 ml oliwy do posmarowania foremek
Dodatki:
I wariant
- 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 5 gałązek rozmarynu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie)
II wariant
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
- 5 gałązek rozmarynu
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki

Przygotowanie:
- Mąkę, wodę, i sól zmiksuj robotem. Dodaj oliwę i czarnuszkę, dokładnie wymieszaj, odstaw na min. 1 godzinę.
- Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę, rozprowadź sylikonowym pędzelkiem.
- Nagrzej piekarnik do 230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia).
- Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem.

Wersj na thermomix
Składniki:
Ciasto podstawowe:
- 200 g ciecierzycy
- 500 ml wody
- 50 ml oliwy
- 50 ml oliwy do posmarowania foremek
Dodatki:
I wariant
- 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 5 gałązek rozmarynu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie)
II wariant
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
- 5 gałązek rozmarynu
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- Do naczynia miksującego wsyp ciecierzycę, zmiel 1 min/obr.10.
- Dodaj wodę i sól, wymieszaj 20 s/obr. 4.
- Dodaj oliwę i czarnuszkę, wymieszaj 6 s/obr. 4, odstaw na 4 godziny (jeśli Ci się śpieszy na min. 1 godz.).
- Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę na papier i rozprowadź sylikonowym pędzelkiem.
- Nagrzej piekarnik do 230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia).
- Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem.
