Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem

Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem


Zdjęcie - Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te typowo angielskie bułeczki są idealne na leniwe poranki czy długie jesienno-zimowe popołudnia.Lubią towarzystwo dżemu domowej roboty, odrobiny masła i kubka ciepłej herbaty.
Zdjęcie - Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mają przyjemną, lekko chrupiącą skórkę i maślany, słodko-kwaśny, żurawinowy środek.
Zdjęcie - Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Poniższą recepturę opracowałam specjalnie dla wszystkich tych, którzy przebywają na diecie bezglutenowej. Już nie muszą się martwić, że nie mogą zjeść tradycyjnego "skona" :)
Zdjęcie - Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny, składniki na 6 bułeczek/
- 1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej (moja mieszanka składała się z : 80 g mąki ryżowej, 40 g mąki jaglanej, 20 g mąki z amarantusa, 25 g mąki migdałowej oraz 1 łyżeczki, tj. 2 g mielonego siemienia lnianego)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego ( uwaga! niektóre śmietany czy jogurty również zawierają gluten!)
- 1 małe jajko
- 1 spora łyżka miodu pszczelego
- garść żurawin
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczena
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty, kliknij po przepis)
- szczypta soli

dodatkowo:
- 2 łyżki mąki z amarantusa ( do posypania blatu)
- 2 łyżeczki mleka

lukier:
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Mąkę przesiewam do miski, dodaję miód, żurawinę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt, kwaśną śmietanę lub jogurt i masło pokrojone na kawałeczki.Zagniatam ciasto, ale nie robię tego zbyt długo, raczej "byle jak" :)Podsypuję blat mąką.Składam ciasto na trzy części, wałkuję na grubość 3 cm i kroję za pomocą noża w trójkąty.Układam je na płaskiej blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i smaruję pędzelkiem zamoczonym w mleku.Piekę przez około 14 minut w 200 stopniach C. Gdy bułeczki uzyskają złoty kolor, to znak, że są gotowe.W szklance ucieram cukier puder z sokiem z cytryny.Jeszcze ciepłe bułeczki dekoruję za pomocą lukru i podaję.Smacznego!:)
Zdjęcie - Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe scones z żurawiną i cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów