Batony daktylowo-owsiane
Kochani, ćwiczycie ? Uprawiacie sporty ? Jesteście aktywni fizycznie ?
Jeśli nie - pora zacząć. Nawet niewielka ilość ruchu i wysiłku fizycznego sprawi, że poczujecie się zdecydowanie lepiej. Ja wiem, że jesienią i zimą się nie chce....że rzekomo mniej czasu, bo rano ciemno, po południu ciemno. Ale to nie są dobre wymówki ! Zróbcie coś dla siebie, nie pożałujecie.
A na zachętę mam coś specjalnego. BATONY ! Pełne dobrej energii, idealne jako przekąska przed treningiem.
To co trenujemy dziś razem ?
Składniki:
Wykonanie:
Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
Do odsączonych bakalii dodać masło orzechowe i całość zblendować - nie musi być idealnie gładko.
Do masy bakaliowo-orzechowaj dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować w kwadrat/prostokąt grubości około 2,5-3 cm.
Tak przygotowany "kwadrat" zawinąć w papier i odłożyć do lodówki - do stężenia.
Gdy masa stężeje, pokroić całość w kawałki - batony.
Każdy baton można owinąć kawałkiem papieru do pieczenia i ładnie związać sznureczkiem.
Smacznego !
Jeśli nie - pora zacząć. Nawet niewielka ilość ruchu i wysiłku fizycznego sprawi, że poczujecie się zdecydowanie lepiej. Ja wiem, że jesienią i zimą się nie chce....że rzekomo mniej czasu, bo rano ciemno, po południu ciemno. Ale to nie są dobre wymówki ! Zróbcie coś dla siebie, nie pożałujecie.
A na zachętę mam coś specjalnego. BATONY ! Pełne dobrej energii, idealne jako przekąska przed treningiem.
To co trenujemy dziś razem ?
Składniki:
- 10 daktyli suszonych
- 3 suszone figi
- 2 łyżki masła orzechowego ( może być też migdałowe, pistacjowe )
- około 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka nasion chia ( u mnie marki Naura )
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka truskawek liofilizowanych ( można pominąć )
- 1 łyżeczka nasion lnu
Wykonanie:
Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
Do odsączonych bakalii dodać masło orzechowe i całość zblendować - nie musi być idealnie gładko.
Do masy bakaliowo-orzechowaj dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować w kwadrat/prostokąt grubości około 2,5-3 cm.
Tak przygotowany "kwadrat" zawinąć w papier i odłożyć do lodówki - do stężenia.
Gdy masa stężeje, pokroić całość w kawałki - batony.
Każdy baton można owinąć kawałkiem papieru do pieczenia i ładnie związać sznureczkiem.
Smacznego !