Baton jabłkowo-orzechowy

Baton jabłkowo-orzechowy

Od tygodnia zabierałam się do upieczenia tego batona. Zmęczenie brało górę. Jak dobrze, że wreszcie się zmobilizowałam. Jest pyszny, pyszny, pyszny. Ocena - szóstka. :-)  Monikucha miała doskonały pomysł dodając do ciasta chilli. Bez tego dodatku nie byłoby tak cudowne w smaku. Ja za to w miejsce rodzynek dałam żurawinę. Zrezygnowałam z polewy śmietanowej. Wolałam ciasto obsypać cukrem z cynamonem. Ciasto się już kończy.....

Zdjęcie - Baton jabłkowo-orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Baton jabłkowo-orzechowy

1 i 1/4 szklanki mąki (dałam pełnoziarnistą pszenną)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

pół gałki muszkatołowej, startej

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ostrej papryki

8 łyżek masła

1 szklanka brązowego cukru

2 jajka

1/2 szklanki przecieru z jabłek niesłodzonego (starłam 2 jabłka obrane ze skórki, pogotowałam i już, gotowe)

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżka rumu l. whisky

1 duże jabłko, obrane i pkrojone w kostkę

1/2 szklanki żurawiny

1/2 szklanki drobno pokrojonych włoskich orzechów

Nagrzewam piec do 180 stopni.

Blachę o wymiarach 22x33 cm smaruję masłem i wykładam pergaminem, który też smaruję masłem i obsypuję tartą bułką.

W misce mieszam mąkę, proszek, sodę, sól, chilli, pieprz, gałkę, cynamon.

W garnuszku rozpuszczam masło i wsypuję cukier. Czekam aż się rozpuści, mieszając, przez ok. 2 minuty. Odstawiam na bok.

Robię przecier jabłkowy.

Miksuję masło z cukrem dodając po jednym jajku. Następnie dodaję przecier jabłkowy, whisky i wanilię.

Za pomocą drewnianej łyżki łączę masę z mąką. Dodaję orzechy i suszoną żurawinę oraz jabłko. Wlewam ciasto na blachę. Posypuję cukrem kryształem zmieszanym z odrobiną cynamonu. Piekę przez ok. 30 minut. Odchodzi od brzegów.

* źródło - blog Monikucha

Zdjęcie - Baton jabłkowo-orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów