Bataty grillowane z dipem koperkowym i lekką sałatką

Bataty grillowane z dipem koperkowym i lekką sałatką

Zdjęcie - Bataty grillowane z dipem koperkowym i lekką sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne pomysły na dania z grilla, tym razem bez mięsa. Co powiecie na taki zestaw:

📌 bataty grillowane podane z pysznym dipem koperkowym

📌do tego lekka sałatka z roszponką, owocami i serem kozim?

A to wszystko przyprawione aromatycznymi olejami. Oleje Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Wariantów smakowych jest aż 8! Świetnie sprawdzają się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryby na grilla, jak również do sałatek.

Składniki na bataty grillowane z dipem koperkowym:

Bataty grillowane:

  • 2 bataty
  • 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Czosnek”

Dip koperkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 130 g sera sałatkowego typu feta
  • garść świeżego koperku
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić bataty grillowane z dipem koperkowym?

Bataty myję, obieram i kroję w cienkie plastry. Plastry batatów polewam olejem Kujawskim i smażę na patelni grillowej lub grillu do miękkości. Plastry batatów można również upiec w piekarniku używając funkcji “Grill” przez ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Świeży koperek drobno siekam, przekładam do miseczki z jogurtem i serem. Rozdrabniam wszystko widelcem, doprawiam pieprzem. Bataty grillowane z dipem koperkowym wychodzą przepyszne.

Jeśli macie jeszcze trochę miejsca, to na dodajcie do zestawu grillowego lekką sałatkę z owocami i z serem kozim.

 

Składniki na lekką sałatkę z owocami:

LEKKA SAŁATKA Z OWOCAMI

  • 200 g roszponki
  • 100 g sera koziego
  • 1 gruszka
  • garść winogron zielonych
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Ostra papryka, bazylia, pomidor”

 

Jak zrobić lekką sałatkę z owocami?

Pestki słonecznika prażę na suchej patelni. Ser kozi, pomarańczę i gruszkę kroję w kostkę, gruszkę polewam sokiem z cytryny. Winogrona dzielę na pół.

Wszystkie składniki sałatki układam na talerzu, posypuję prażonym słonecznikiem i polewam olejem Kujawskim z ziołami “Ostra papryka, bazylia, pomidor”. 

Zdjęcie - Bataty grillowane z dipem koperkowym i lekką sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: łącznie 25 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów