Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z  uszkami

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony z  uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Do czerwonego barszczu najczęściej podaję krokiety z kapustą i grzybami. Lubię też połączenie barszczu i pieczonego kapuśniaczka. Ale na pierwszym miejscu stawiam barszcz z uszkami. Nadzienie do uszek zazwyczaj robię z grzybów suszonych bądź grzybów mrożonych i kapusty. Tym razem farsz zrobiłam zupełnie inaczej. Uszka nadziewałam mięsem i są takimi małymi miniaturkami pierogów z mięsem.

 

Składniki na barszcz:

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

3-4 ziarna ziela angielskiego

3-4 listki laurowe

sól

pieprz czarny

majeranek

cukier

1 szklanka kwasu buraczanego

3 ząbki czosnku

 

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do gara i zalać wodą (około1 i 1/2 l). Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i od 3 do 4 listków laurowych. Warzywa gotować do miękkości, a następnie przecedzić przez sitko. Wlać kwas buraczany, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wycisnąć 2 lub 3 ząbki czosnku i wsypać odrobinę majeranku. Odstawić, aby smaki dobrze się przegryzły.

 

Składniki na uszka:

300 g ugotowanej wołowiny

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

niecała szklanka ciepłej wody

olej Kujawski tłoczony na zimno

 

Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę 2 razy, połączyć z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić kopczyk, a następnie wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i powoli dolewać do wgłębienia ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Podczas zagniatania można śmiało podsypywać mąką. Gdy będzie elastyczne i sprężyste odstawić, przykryć ściereczką.

Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą kieliszka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać. Końce uszka łączymy i zlepiamy wokół palca. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchni, dać jeszcze około 2 minut. Uszka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Ja po wystudzeniu uszka skrapiam olejem, dzięki czemu nie sklejają się.

Tak przygotowane uszka podawać z czerwonym barszczem.

 

czas przygotowania potrawy: około 2 godzin

liczba porcji: 5

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony z  uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony z  uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorie przepisów