Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu)

Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu)
Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Barszcz czerwony wigilijny (bez zakwasu) Przed świętami więcej czasu spędzam w sklepach. Chcąc, nie chcąc gdy stoję w kolejce zawieszam wzrok na innych wózkach. W wielu widzę kartony, butelki lub torebki z napisem "barszcz czerwony". A przecież przygotowanie barszczu wcale nie jest tak skomplikowane. Nawet jeżeli nie chcecie się bawić w nastawianie zakwasu, można ugotować pyszny barszcz bez niego. Moja Mama najczęściej robiła właśnie barszcz bez zakwasu i był wspaniały. Ja do tego ułatwiłam sobie jeszcze sprawę i barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik

Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków
1 marchewka
1 pietruszka
2 kwaśne jabłka
6-8 śliwek wędzonych z pestką
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka majeranku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6-8 ziaren czarnego pieprzu
4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku
sól
czarny pieprz

Buraki, marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wywar przecedzić. Wszystko co zostanie na sicie przełożyć do garnka, ponownie zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować i od razu zdjąć z płyty. Odstawić do przestudzenia. Oba wywary połączyć, zagotować. Dodać ocet jabłkowy Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać tradycyjnie z uszkami lub np. z tartą.
Smacznego! Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów