Barszcz czerwony do picia

Barszcz czerwony do picia

Zdjęcie - Barszcz czerwony do picia   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Barszcz czerwony na wigilijny stół jest bardzo aromatyczny, można podawać go z uszkami czy też pierogami, ile domów tyle przepisów :-) Polecam

  • 2 kg buraków
  • 3 litry wody 
  • 3 obrane marchewki
  • 1 por 
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 5 ziaren pieprzu 
  • 3 liście laurowe 
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 mała główka czosnku
  • sól,pieprz do smaku 
  • 1-2 łyżki octu 
  • majeranek według uznania  ja dałam ok 3-4 łyżki

 Buraki wyszoruj, włożyć do garnka  wraz z innymi warzywami - zalać wodą i gotować do miękkości , dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz sól, pieprz gotować do miękkości buraków - warzywa odcedzić. Do ugotowanego wywaru buraczanego dodać 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku kilka kapeluszy grzybów oraz majeranek i łyżkę octu. Gotować jeszcze ok 30 minut podawać na gorąco do picia. Barszcz można przecedzić jeśli przeszkadza wam majeranek.

Smacznego Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Barszcz czerwony do picia   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów