Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Zebra na maśle

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Tatar wołowy z ligawy / Befsz…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Knedle ze śliwkami

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Knedle ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

2

Sztuka mięsa z ziemniakami w s…

figmara figmara
figowe smaki

Kompot śliwkowo-jabłkowy

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Chinkali z serem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zupa krem pomidorowo-marchwiow…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Placki z kukurydzy i pieczonej…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ostra zupa dyniowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pęczak ze szpinakiem i pomidor…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Kurczak cacciatore

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog