Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

2

Pierogi z kapustą i grzybami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

1

Kutia z pęczakiem

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

6

Śledzie w oleju z cebulką

Majana Majana
Majanowe pieczenie

2

Kluski z makiem

Laura Laura
Cafe Babilon

4

Wigilijna zupa grzybowa z maka…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kutia

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

5

Mini kulebiaki z kapustą i pie…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

5

Moczka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

8

Śledź w sosie musztardowym

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

1

Pierogi wigilijne-okragle

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

6

Zakwas na barszcz czerwony

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Łazanki z kapustą, grzybami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka