Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka żytnie na miodzie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tortille szpinakowe

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Ryż z kurczakiem po hiszpańsku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Piersi z kurczaka w cieście cz…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Polędwiczka ze szpinakiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Jajko w koszulce, szparagi i g…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

1

Tortilla z jarmużem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Sos barbecue

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Rafaelo naleśniki z truskawkam…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Migdałowe muffinki z malinami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Tarta ze szparagami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Zupa kokosowa z klopsikami ryb…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog