Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Warzywa z piekarnika - dietety…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Deser z Broadway'u

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ciasto piaskowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Hummus - domowa pasta z ciecie…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zupa krem dynia & jabłko & maj…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Francuski paj mięsny

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z marynowanych burak…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chłodnik z pieczonych buraków…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Pure z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Chłodnik pomidorowo-truskawkow…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Chłodnik litewski

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek