Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

2

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Bigos tradycyjny

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Grochówka na kościach wędzonyc…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Krupnik polski na skrzydełkach…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Pierogi ruskie z karmelizowaną…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Ciastka ze skwarek | Kuchnia

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

1

Wigilijna kapusta z grzybami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Wigilijny kompot z suszu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wigilijny kompot z suszonych…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Uszka z grzybami

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Zupa grzybowa

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Smażony karp wigilijny

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni