Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z jajkiem, burakami, f…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Wtorek z kaszą #4: Pęczotto bu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Carpaccio z buraków

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Makaron z serem w wersji fusio…

aronia aronia
Wiem co jem

2

Czekoladowe ciasto z burakami…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Buraki

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

1

Karmelizowane buraki i kozi se…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chipsy z buraków

figmara figmara
figowe smaki

1

Carpaccio z buraków i szpinaku

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Ziołowe podpłomyki z pieczonym…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Zasmażany barszcz staropolski

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

2

Caprese z buraczkiem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com