Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Amerykański apple pie

mieszam mieszam
iwkuchni

2

Apfel-Hafer-Cookies

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Krem z kalafiora pieczonego

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Pierogi z gęsiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Czekoladowe muffinki z bezą wł…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Maślane ciasteczka z dżemem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tarta pełnoziarnista z burakam…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tortellini z ricottą i burakam…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Tarta z fetą i burakami

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Sałatka z pieczonych buraczków

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Śniadanie do łożka #151: Kanap…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu