Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny na zakwasie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rosół z królika

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Świąteczna zupa grzybowa

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Krem z buraka z kozim serem i…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zupa rybna

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

1

Zupa rybna

aronia aronia
Wiem co jem

1

Sałatka jarzynowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Ciasteczka (serowe!) z nadzien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Gulasz rybny z ciecierzycą, cy…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Pierogi z suszonymi śliwkami

A_SE A_SE
Shabbyeat