Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Uszka wigilijne z borowikami

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Śledzie marynowane

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Czerwony barszczyk na mięsnym…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Wigilijny kompot z suszu

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Wigilijna kapusta z grzybami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Wigilijny kompot z suszu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

3

Paprykarz

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

3

Deser z kaszy jaglanej z banan…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Krem z soczewicy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

2

Oponki czekoladowe z solonym k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Florentynki

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

3

Pierogi z mięsem

Kasia Kasia
Pełny talerz