Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Makiełki
2

Makiełki

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Fizioły ze śliwakmi  -wigilia w Małopolsce

Fizioły ze śliwakmi -wigilia…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Kluski z makiem

Kluski z makiem

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Kapusta z grochem
1

Kapusta z grochem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Karp smażony wigilijny
6

Karp smażony wigilijny

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Kutia bożonarodzeniowa

Kutia bożonarodzeniowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Prosty barszczyk w 100% naturalny
10

Prosty barszczyk w 100% natura…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Barszcz czerwony
10

Barszcz czerwony

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Barszcz czerwony z  krokietem
7

Barszcz czerwony z krokietem

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia