Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Flądra na warzywnym spaghetti

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zapiekanka z kurkami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Expresowe bułeczki

Laura Laura
Cafe Babilon

Pierożki smażone z konfektem r…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Herbata mrożona brzoskwiniowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Ciasto z mąki razowej z malina…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

1

Lekki chłodnik buraczkowy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Mini kanapeczki z balsamicznym…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

3

Chłodnik litewski

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Letnia sałatka z buraków i fas…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

3

Sałatka ze szpinakiem, pieczon…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

3

Ciasto czekoladowe z burakami

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!