Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z buraczków z korniszo…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Pierogi z botwinką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Pappardelle z botwinką i mięse…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Chłodnik z pieczonych buraków

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Twarożek "na różowo" - z botwi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

1

Grillowane kofty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Crumble jabłkowo-borówkowy z w…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Ciasto z kefirem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Krem pomidorowy z pomarańczą

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Mini serniczki z białą czekola…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake