Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Bakłażanowe szaleństwo. Baba g…

mieszam mieszam
iwkuchni

Spring rolls z jajkiem i krewe…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

4

Ciasteczka owsiane z czekoladą…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Brukselka w glazurze miodowo-m…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Pomarańczowy pudding chlebowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Czekoladowe ciasteczka ze świe…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

2

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

2

Biała kiełbasa z cydrem i jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa à la sałatka cesar z gril…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Babka cytrynowa

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

1

Przepyszna babka bananowa z o…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki