Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Zakwas na żurek

aronia aronia
Wiem co jem

1

Cappuccino ziemniaczane

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zupa chrzanowa z białą kiełbas…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Rosół warzywny na diecie dr E.…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Barszcz biały na zakwasie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Wielkanocna zupa chrzanowa

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

2

Łosoś i gnocchi w sosie szafra…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kasztanowe naleśniki, kumkwat…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wielkanocne rożki

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Rogaliki z pomarańczą

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Zdrowe batoniki z płatkami ows…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Cappuccino ziemniaczane

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu