Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z pieczonej papryki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Botwinkowa

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

2

Chłodnik kresowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1. Zupa z żabnicy z warzywami

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Algierska zupa migdałowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Gazpacho z bobu

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik litewski (z botwiną)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Egipska zupa z botwinki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Botwinka z mlekiem kokosowym -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Curry z botwinką i kurczakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Makaron z pesto z botwiny i ri…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Spaghetti z botwinką

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni