(Bardzo) Proste ciasto czekoladowe

175 g miękkiego masła

375 g cukru pudru

3 roztrzepane jajka

375 g mąki

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki kakao

315 ml mleka

+ esencja waniliowa lub aromat waniliowy - ewentualnie cukier waniliowy

Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.

Ciasto wlać do blachy - o boku 20x20 cm - natłuszczonej masłem i piec 55-60 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest gotowe - patyczek musi być suchy - nie oblepiony ciastem.

Ostudzić w blasze. Przestudzone ciasto można posmarować glazurą czekoladowa.

Przepisy z tych kategorii

1

Tort czekoladowy z solonym kaj…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

50

Ciasto czekoladowe najlepsze –…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

7

Ciasto czekoladowe z truskawk…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

8

Biszkopt z masą kakaową – prze…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

5

Tort czekoladowy na 5 urodzin…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

24

Malt Cake czyli amerykański to…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory