Bardzo leniwie czyli o kluseczkach

Po wyfroterowaniu akrów podłóg, polukrowaniu pierniczków liczonych w setki, wyfiletowaniu ławicy karpi okazuje się, że wypadałoby zjeść coś na obiad (wszak musisz mieć jeszcze energię do ulepienia -nastu tuzinów uszek z grzybami).
Coś pysznego, szybkiego w przygotowaniu i (żeby jednak pozostać w świątecznym nastroju) pachnącego cynamonem. Może więc kluseczki? Serdecznie polecam!
Bardzo leniwie czyli o kluseczkach
Składniki
- mielony twaróg - 400 g
- ziemniaki - 6 łyżek, ugotowane dzień wcześniej i przeciśnięte przez praskę
- mąka pszenna - 3 łyżki
- mąka krupczatka - 3 łyżki
- masło - 1 łyżka
- jajko - 1
- sól - szczypta
- do podania
- cynamon -
- cukier -
- masło -
Sposób przygotowania
Ze składników ciasta zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na minimum pół godziny przed gotowaniem kluseczek schować je do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji. Każdą z nich uformować w kształt "wężyka", pokroić ukośnie na ok. 2-centymetrowe kawałeczki. Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch w osolonej wodzie.