Bardzo kruche świąteczne ciasteczka

Święta zbliżają się wielkimi krokami, i co drugi dzień powstaje jakaś fajna świąteczna potrawa, a częściej świąteczny wypiek. Tym razem padło na najzwyklejsze, maślane, kruche ciasteczka.
Część ciasteczek jest z witrażem. Niestety, udało mi się dostać landrynki tylko w trzech kolorach (żółtym, pomarańczowym i różowym), a mocniejsze kolory typu zieleń czy niebieski lepiej by się odznaczały.
Na każdą dziurkę witrażową trzeba przeznaczyć około 2 landrynek.
W każdym razie, jeśli nie masz ochoty bawić się w witrażyki, to zwyczajnie powycinaj różne kształty i ciastka gotowe.
Po upieczeniu można je też bardzo łatwo ozdobić lukrem, czy czekoladą. My lubimy bez niczego, takie najprostsze.
Bardzo kruche świąteczne ciasteczka
Około 35 ciasteczek, w zależności od wielkości foremek
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej/ pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- kilka landrynek, drobno pokruszonych- opcjonalnie
Zacznij od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera umieść masło i cukier, i utrzyj na gładki krem. Dodaj jajko i wymieszaj. W partiach zacznij dodawać mąkę i dalej ucieraj, do momentu połączenia się składników.
Uformuj ciasto w kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Po schłodzeniu, podsypując delikatnie mąką, rozwałkuj ciasto na placek grubości około 4-5 mm i zacznij wycinać kształty.
Jeśli chcesz zrobić witrażyki, to na środku ciastka wytnij np. koło i umieść tam około 2 skruszone landrynki.
Ciastka pieczemy w 170°C, na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przez około 10 minut, lub do zarumienienia.
Po upieczeniu można je ozdobić gotowymi pisakami lukrowymi, lub polać czekoladą.
Bardzo kruche świąteczne ciasteczka
Bardzo kruche świąteczne ciasteczka
Bardzo kruche świąteczne ciasteczka