Banofee Pie


Zabierałam się od dawna, aby przygotować te słynne ciasto/deser (nie wiem jak to nazwać), wreszcie spróbowałam i naprawdę żałuję, że dopiero teraz. Jest to coś wspaniałego! Warstwa ciasteczkowa, masa krówkowa, banany i na wierzchu masa delikatnie ubitej śmietany - niebo :) Jeśli planujecie przygotowywać to dla gości to polecam raczej zrobić wersję w pucharkach/szklankach bo mało estetycznie się kroi i ogólnie jest bardzo "luźne". Polecam spróbować (szczególnie fanom dużej ilości cukru)! :)
Składniki:
- 300g ciastek digestive (nie mogłam nigdzie znaleźć więc zastąpiłam owsianymi z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli - dodać ją podczas kruszenia)
- 100g rozpuszczonego masła
- puszka masy krówkowej (polecam firmy Gostyń)
- 400g schłodzonej śmietanki 30% lub jeśli chcecie sztywniejsza wersja to 36%
- 4-6 czubate łyżki cukru pudru (dodawać do smaku)
- 2 duże banany
- 0,5 cytryny
Ciastka kruszymy bardzo drobno (w woreczku strunowym lub malakserze), dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy masą formę do pie/tortownicę/dno pucharków, mocno uciskamy i wkładamy do lodówki. Banany kroimy w ok. 0,5cm plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Śmietanka ubijamy z cukrem, ale nie na sztywno jak to zazwyczaj robimy przy kremach do tortów itp.
Z lodówki wyjmujemy nasz spód, smarujemy masą krówkową, układamy banany i na wierzch rozsmarowujemy bitą śmietanę i wkładamy do lodówki na min. 2h.