Banany w cieście po tajsku

Wprawdzie już dwa razy podawałam tu przepisy na różne banany w cieście, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić ich w kolejnej wersji, tym razem znalezionej w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”. Nic nie poradzę – uwielbiam ten deser ;)

BANANY W CIEŚCIE PO TAJSKU
(na 4 porcje)
9 czubatych łyżek mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki ryżowej,
1 łyżka cukru pudru,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka kokosowego,
4 duże banany,
olej do głębokiego smażenia
dodatkowo:
cukier puder i cynamon do posypania
Przesiać mąkę pszenną i ryżową oraz cukier puder do miski, dodać żółtko jaja i mleko kokosowe. Zmiksować na gładkie ciasto.
Białko ubić w osobnej misce na sztywną pianę. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Banany przekroić wszerz na 2 części, następnie zanurzyć w cieście i ostrożnie przełożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami przez 2-3 minuty na złotobrązowy kolor, przewracając raz na drugą stronę.
Usmażone banany osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać natychmiast.
PS Dodatek mąki ryżowej nie jest tu konieczny, można zastąpić ją 2 dodatkowymi łyżkami mąki pszennej.

BANANY W CIEŚCIE PO TAJSKU
(na 4 porcje)
9 czubatych łyżek mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki ryżowej,
1 łyżka cukru pudru,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka kokosowego,
4 duże banany,
olej do głębokiego smażenia
dodatkowo:
cukier puder i cynamon do posypania
Przesiać mąkę pszenną i ryżową oraz cukier puder do miski, dodać żółtko jaja i mleko kokosowe. Zmiksować na gładkie ciasto.
Białko ubić w osobnej misce na sztywną pianę. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Banany przekroić wszerz na 2 części, następnie zanurzyć w cieście i ostrożnie przełożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami przez 2-3 minuty na złotobrązowy kolor, przewracając raz na drugą stronę.
Usmażone banany osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać natychmiast.
PS Dodatek mąki ryżowej nie jest tu konieczny, można zastąpić ją 2 dodatkowymi łyżkami mąki pszennej.

