Bananowy chlebek czekoladowy
Zastanawiałam się jakiemu ciastu nadać formę jedynki i już miałam piec biszkopty i składać w jakiś torcik ale przypomniał mi się ten przepis. Ciasto robi się tak szybko jak muffinki, wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi i gotową masę umieścić w formie. Chlebek pieczemy do suchego patyczka a po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Ja jednak posypałam go złotem w proszku.
Źródło z moimi zmianami
Składniki:
- 55 g orzechów włoskich
- 230 g mąki
- 30 g kakao
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 113 g niesolonego masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 85 g czekoladowych groszków
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Uprażyć orzechy w piekarniku przez 8-10 minut, kiedy wystygną posiekać. W dużej misce umieścić mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce rozgnieść banany dodać jajka, masło i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać za pomoca silikonowej łopatki. Dodać orzechy i groszki czekoladowe. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka ok.50 min.
Smacznego:)