Bananowy chlebek czekoladowy

Bananowy chlebek  czekoladowy

Zastanawiałam się jakiemu ciastu nadać formę jedynki i już miałam piec biszkopty i składać w jakiś torcik ale przypomniał mi się ten przepis. Ciasto robi się tak szybko jak muffinki, wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi i gotową masę umieścić w formie. Chlebek pieczemy do suchego patyczka a po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Ja jednak   posypałam go złotem w proszku.

Zdjęcie - Bananowy chlebek  czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło z moimi zmianami

Składniki:

  • 55 g orzechów włoskich
  • 230 g mąki
  • 30 g kakao
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 113 g niesolonego  masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 85 g czekoladowych groszków

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Uprażyć orzechy w piekarniku przez 8-10 minut, kiedy wystygną posiekać. W dużej misce umieścić mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce rozgnieść banany dodać jajka, masło i ekstrakt waniliowy.  Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać za pomoca silikonowej łopatki. Dodać orzechy i groszki czekoladowe. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka ok.50 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów