Bananowiec


Bananowe w smaku i zapachu. Szybkie i proste w przygotowaniu.Lekko wilgotne, przez co świeże na dłużej. Polecam!
Składniki:
(przepis ze strony MojeCiasto.pl)
- 125 g margaryny
- 2 szklanki mąki (350 g)
- 3/4 szklanki cukru (200 g)
- 2 jajka
- 4 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek mleka
Banany obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć dokładnie widelcem. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotuj. Do gorącego wsyp sodę, zamieszaj i wystudź. Miękką utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Ciągle ucierając dodaj mąkę, banany i sodę z mlekiem. Formę keksową o wymiarach podstawy 8 x 27 cm [u mnie 15 x 26 cm] wysmaruj i wysyp mąką. Włóż masę bananową i piecz w 180st.C około 50 minut.

