Bananowe racuszki drożdżowe
            Choć zapewne wszyscy znają je w wersji "jabłkowej"... zapewniamy, że puszyste racuszki z bananami to nie mniej smakowita przekąska :)
 
 
 
 Składniki:
- 300 g mąki pszennej
 - 5 dag drożdży
 - 1,5 szklanki ciepłego mleka
 - 3 jajka
 - 3 banany
 - cukier, sól do smaku
 
 
 Przygotowanie:
 
Owoce pokrój w kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł.
 
Do bananów dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
 
Ciasto nakładaj porcjami na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.