Bananowe placuszki śniadaniowe
            Ostatnio bardzo często cierpię na braki pieczywa. W takie właśnie „bezchlebowe” poranki jem zwykle owsiankę albo jakieś placuszki. Raz z twarogiem, innego dnia z jabłkami, albo tak jak dziś- z bananem.
Te ostatnie są o tyle wyjątkowe, że robi się je bez użycia jajek, choć oczywiście można je dodać do ciasta. Do tego miód albo syrop klonowy i śniadanie gotowe.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bananowe placuszki śniadaniowe
a
Składniki
- mąka pszenna - 75 g
 - mąka pszenna pełnoziarnista - 75 g
 - banan - 1 szt, dojrzały
 - sok z cytryny - wyciśnięty z 1/3 owocu
 - cynamon - szczypta
 - stopione masło - 2 łyżki
 - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
 - woda - 1/2 szklanki
 - sól - szczypta
 
Sposób przygotowania
W misce połącz suche składniki ciasta. Banana obierz, rozdrobnij dokładnie widelcem na jednolitą papkę. Wymieszaj mleko z bananami i stopionym masłem, następnie połącz wszystkie składniki, dodając tyle płynu aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Placuszki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni (nie trzeba używać tłuszczu). Podawaj ciepłe z konfitura, syropem klonowym, miodem.
            