Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie!

Chciałam zrobić „coś” na śniadanie. Chwyciłam banana, jajka i … zrobiłam placuszki. To było jakiś miesiąc temu, od tego czasu smażę je co weekend- chyba to już lekkie uzależnienie od tych delikatnych „pankejksów”.
Podaję je z miodem, złotym syropem albo (jak tym razem) z dżemem. Ten z mango jest wprost fenomenalny, a jego kolor od razu poprawia humor!
Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie!
- banan - 1 szt
- jajko - 2 szt
- jogurt grecki - 2 łyżki
- mleko - 2 łyżki
- mąka pszenna - 4 łyżki (może być również mąka pełnoziarnista)
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- olej - do smażenia
W misce dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka z jogurtem i mlekiem.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon oraz rozgnieciony widelcem banan.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (gdyby ciasto okazało się zbyt gęste/rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki lub mleka).
Na patelni rozgrzej olej, placuszki smaż z obu stron na złoty kolor, podawaj ciepłe.