Bananowe miniserniczki z ricotty


Kolejny błyskawiczny, bezproblemowy przepis na coś słodkiego na wynos. Wystarczy mieć 5 składników, by przygotować naprawdę smakowite miniserniczki, które mogą być świetną przekąską do zabrania lub zjedzenia w domu - ja posmarowałam je pysznym domowym dżemem z pomarańczy z goździkami, który dostałam od koleżanki:) Dobrze się z nimi komponował, ale same też były pyszne, a do tego całkiem zdrowe i niezbyt kaloryczne, dlatego mogą być alternatywą chociażby dla muffinek, pieczonych w takiej samej formie (choć one też mają oczywiście swoje lżejsze wersje - polecam np. te i te:D).
Proste miniserniczki z bananem
- 500g ricotty
- 120g cukru pudru
- 1 mały banan
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dokładnie zmiksować ricottę z cukrem pudrem.
Dodać rozgniecionego banana i jajka,
a następnie mąkę; zmiksować.
Przelać masę do 12 foremek na muffinki.
Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 20 minut.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej porcji: 145 kcal