Bananowe babeczki z bananowym likierem

Bananowe babeczki z bananowym likierem

Zdjęcie - Bananowe babeczki z bananowym likierem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Witam i zapraszam na bananowe babeczki z bananowym likierem. Wszystko zaczęło się od tego, że w kuchennej szafce znalazłam zupełnie zapomnianą butelkę bananowego likieru. Słodkiego, bardzo żółtego i dosyć mocnego. Wymyśliłam więc, że wypróbuję ten właśnie likier dodać do babeczek. Alkohol dodałam zarówno do ciasta jak i do kremu. Babeczki wyszły bardzo fajnie, a krem był wyśmienity. Ciasto było delikatnie bananowe, umiarkowanie wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Krem, jak to zwykle połączenie mascarpone ze śmietaną, delikatny, gęsty z dodatkiem likieru po prostu ... pyszny :) Polecam :)
Składniki na 7 babeczek:
  • 1 banan
  • 60 ml bananowego likieru
  • 1 jajko
  • 50 ml naturalnego jogurtu
  • szczypta soli
  • 80 ml cukru
  • 250g samo rosnącej mąki
Zdjęcie - Bananowe babeczki z bananowym likierem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do miski wrzuć banana i rozgnieć go widelcem na papkę. Następnie dodaj likier, jajko i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, cukier i sól. Jeszcze raz wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Najlepiej sprawdź patyczkiem, jeżeli po nakłuciu babeczki będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe.
Babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Zdjęcie - Bananowe babeczki z bananowym likierem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami przed dekoracją Przygotuj krem.
Składniki na krem:
  • 65 ml śmietany kremówki
  • 100g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki bananowego likieru
  • 1 banan do dekoracji
  • sok z cytryny
Śmietanę, serek i cukier umieść w misie miksera i ubijaj na krem. Kiedy masa osiągnie już kremową konsystencję dodaj likier i jeszcze chwilę mieszaj. Gotowy krem wstaw na pół godziny do lodówki żeby się schłodził i zgęstniał co ułatwi dekorację.
Jeżeli chcesz babeczki dekorować bananami, pokrój banana na plasterki i zalej sokiem z cytryny. To zapobiegnie brązowieniu banana.
Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne a krem porządnie schłodzony można przystąpić do dekorowania. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Nałóż krem na każdą z babeczek i jeżeli lubisz połóż na wierzch kawałek banana.
Zdjęcie - Bananowe babeczki z bananowym likierem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów