Bakłażany zapiekane z kuskusem i warzywami
Dziś zabieram Was w kierunku Libanu.
Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki tabbouleh, którą bardzo często zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne!
Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie.
Wielbiciele mięs śmiało mogą pokusić się o dodatnie np. kawałków kurczaka, indyka czy też innego delikatnego mięsa.
Mi smakuje ta wersja wegetariańska.
Mam nadzieję, że i Wy będziecie oblizywać się ze smakiem.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* bakłażan – 1 szt
* kuskus – ok. 1 szkl
* papryka czerwona -1 szt
* marchew – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* sól, pieprz, curry, kurkuma
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Umytego bakłażana rozcinamy na pół, a następnie wydrążamy delikatnie miąższ ( tworząc miseczkę) i posypujemy solą – odstawiamy na ok. 20 minut, by sól usunęła goryczkę.
Po tym czasie wycieramy papierowym ręcznikiem.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, a następnie czosnek.
Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, startą na grubych oczkach marchew oraz miąższ wydrążony z bakłażana, smażymy na wolnym ogniu kilka minut.
Dodajemy kuskus, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
Bakłażany układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 25-35 minut.
Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką.
Smacznego!
Ps Świetnym dodatkiem jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki!