Bakłażany z czosnkiem
            
        
        
            - Wynik: 70
 - Czas przygotowania: 40minuty
 - Czas gotowania: 30minuty
 
Bakłażany z czosnkiem czyli po irańsku Mirza ghasemi. Bardzo popularne danie w kuchni perskiej, która wciąga mnie coraz bardziej. Chociaż danie tak egzotyczne , jest jak najbardziej do wykonania w domu, gdyż wszystkie składniki są łatwo dostępne. Na lekką, letnią kolację jest idealne.
Przepis pochodzi z książki Persiana.
Składniki- bakłażan - 6 szt.
 - czosnek - 2 główki
 - pomidory - 6 szt.
 - przecier pomidorowy - 4 łyżki
 - kukrkuma - 1 łyżeczka
 - cukier - 1 łyżeczka
 - olej
 - sól - do smaku
 - orzechy włoskie - 1 garść
 - jajka - 3 szt.
 - natka pietruszki
 
Bakłażany umyć, ułożyć w brytfance, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. Po upieczeniu obrać ze skórki.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać czosnek pokrojony w plasterki i usmażyć. Dodać kurkumę , przemieszać, następnie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory. Dusić 20 min, aż będą się rozpadać. Dodać obrane i podzielone na mniejsze kawałki bakłażany. Można je też rozgnieść widelcem. Na koniec dodać przecier pomidorowy, cukier i sól. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 10 min.
Zrobić w bakłażanowej masie dużo dołków. W każdy wlać rozbełtane jajka ale nie mieszać z masą dopóki się nie zetną, Wymieszać wszystko starannie, posypać rozdrobnionymi orzechami i zieleniną i podawać na gorąco. Doskonale pasuje jakiś plaski chlebek np. lawasz lub perski podpłomyk.
