Bakłażan według Goka

przepis:
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek octu jabłkowego
5 łyżek cukru
olej do smażenia
dymka do posypania
Bakłażan przekroić wzdłuż na ósemki, a następnie na mniejsze kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Sos sojowy i ocet wymieszać z cukrem.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Smażyć na nim kawałki bakłażana. Kiedy bakłażan będzie przyrumieniony zdjąć go z patelni.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić na nim czosnek. Dodać sos sojowy wymieszany z octem i cukrem, a następnie usmażonego bakłażana.
Smażyć ok. 5 min aż bakłażan wchłonie sos.
Gotowe danie posypać pokrojoną dymką.
