Bajgle w wersji slow


Przyszła pora na pierwsze w życiu domowe bajgle. Przez dłuższy czas zastanawiałam się który z przepisów wypróbować jako ten pierwszy. Postawiłam na wersję slow podaną przez Monikę. I to był bardzo dobry wybór! Mięciutkie, z bogatym miąższem, lekko kwaskowe, długo świeże. Idealne.

/ przepis podany przez Monikę, a proporcje zaczerpnęła z książki Leili Lindholm, wykonanie natomiast z filmiku klik/
zaczyn:
- 150 g mąki typ 750 - 150 ml wody - szczypta drożdży - 2 łyżki zakwasu pszennego (opcjonalnie) Wszystkie składniki zmieszaj w misce i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (ok. 8).
następnie do zaczynu dodaj:
- 600 g mąki - 350 g wody - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soli - 6,5 g drożdży
Ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, następnie przełóż na blat, rozpłaszcz i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin. Po tym czasie podziel ciasto na ok 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut. W każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula - hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden syrup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Obgotowane bajgle posmaruj roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Połóż ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 - 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego!:)

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________