Bagietki pełnoziarniste


Przepis prościutki, bezproblemowy w przygotowaniu.
Bagietki, mimo że na mące pełnoziarnistej, pięknie wyrastają.
Miąższ sprężysty, napowietrzony mnóstwem dziur, zaś skórka lekko chrupiąca.
Polecam!

Składniki (na 3-4 bagietki)
przepis cytowany za Doctor z Healthy Cooking
- 600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 torebka suchych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 1,5 łyżki soli
- szczypta imbiru
- 1 łyżka stołowa wody
Do miski z letnią wodą dodajemy drożdżę, mąkę i sól. Zagniatamy je na gładką masę.Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyraźnie urośnie.Ponownie zagniatamy i dodajemy szczyptę imbiru. Z ciasta formujemy bagietki i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 minut.
***piekłam je w foremkach do bagietek dołączonych do maszyny do wypieku chleba. Jedną bagietkę upiekłam po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niestety lekko się "rozlazła" (pierwsze zdjęcie, bagietka na górze)
