Bagietki na owsiance

Bagietki na owsiance

Zdjęcie - Bagietki na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosna nadchodzi, wszyscy cieszą się słońcem a ja koczuję w domu z powodu grypy. Wszystko ma jednak dobre i złe strony. Złe są w tym wypadku oczywiste, ale dobre mogą być takie, że mam trochę wolnego czasu i mogę go spożytkować na eksperymenty z pieczywem.

Dzisiaj postanowiłam poprawić sobie humor bagietką, a właściwie dwiema bagietkami! Zaczęłam dzień od owsianki, a następnie owsiankę dodałam do ciasta chlebowego. Bo właściwie czemu nie?:)

Zdjęcie - Bagietki na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietki są pyszne i niesamowicie miękkie. Myślę, że każdemu poprawią humor niczym owsianka z rana!

Bagietki na owsiance Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.

Porcje: 2

Składniki

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 100 ml mleka
  • 400 g mąki
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 230 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Ugotuj płatki owsiane w mleku aż całość będzie miała konsystencję papki. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  3. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne a następnie jeszcze kilka minut.
  4. Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  5. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 2 równe części i uformuj rulony takiej długości, jakiej chcesz mieć bagietkę. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj materiałową szmatką.
  6. Odstaw blachę w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Wstaw blachę z bagietkami i piecz je ok. 15 minut aż zaczną brązowieć.
  9. Wyjmij z piekarnika i wystudź nieco przed jedzeniem.

 

3.1.09

Kategorie przepisów