Bagietki na owsiance
            
Wiosna nadchodzi, wszyscy cieszą się słońcem a ja koczuję w domu z powodu grypy. Wszystko ma jednak dobre i złe strony. Złe są w tym wypadku oczywiste, ale dobre mogą być takie, że mam trochę wolnego czasu i mogę go spożytkować na eksperymenty z pieczywem.
Dzisiaj postanowiłam poprawić sobie humor bagietką, a właściwie dwiema bagietkami! Zaczęłam dzień od owsianki, a następnie owsiankę dodałam do ciasta chlebowego. Bo właściwie czemu nie?:)

Bagietki są pyszne i niesamowicie miękkie. Myślę, że każdemu poprawią humor niczym owsianka z rana!
Bagietki na owsiance Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.
Porcje: 2
Składniki
- 50 g płatków owsianych górskich
 - 100 ml mleka
 - 400 g mąki
 - 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 230 ml ciepłej wody
 
Instrukcja
- Ugotuj płatki owsiane w mleku aż całość będzie miała konsystencję papki. Odstaw do ostygnięcia.
 - Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
 - Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne a następnie jeszcze kilka minut.
 - Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
 - Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 2 równe części i uformuj rulony takiej długości, jakiej chcesz mieć bagietkę. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj materiałową szmatką.
 - Odstaw blachę w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
 - W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
 - Wstaw blachę z bagietkami i piecz je ok. 15 minut aż zaczną brązowieć.
 - Wyjmij z piekarnika i wystudź nieco przed jedzeniem.
 
3.1.09