Bagietka z malinami

Bagietka z malinami

Zdjęcie - Bagietka z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietka malinowa chodziła za mną od dawna. Dlaczego by nie dodać jednych z moich ulubionych owoców do chleba- pomyślałam. Może się to wydać nieco kontrowersyjne, bo chleb z zasady rzadko aromatyzowany jest takimi owocami. Spotykamy je w drożdżówkach, czy rogalikach, ale tak po prostu w zwykłej bagietce? Raczej nie.

Jako, że nie należę do osób bojących się smaków postanowiłam dodać rozpuszczone maliny bezpośrednio do chlebowego ciasta. Pierwszy moment, jaki przekonał mnie, że pomysł był bardzo dobry, to moment w jakim wyjęłam ją z piekarnika. Nie spodziewałam się tak niezwykłego, malinowego zapachu. Wypełnił cały dom i napełnił mnie radością.

Zdjęcie - Bagietka z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejnym dobrym momentem jest próbowanie. No bo smakuje naprawdę pysznie, nie zbyt słodka, nie zbyt wytrawna, taka w sam raz. Z tego przepisu teoretycznie możecie przygotować 2 bagietki (tworząc dwa rulony na etapie formowania ciasta), ale ja postawiłam na jedną, grubszą bagietę.

Bagietka z malinami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Przygotuj maliny. Pomieszaj na patelni owoce z cukrem. Podsmaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, aż maliny puszczą sok. Rozgnieć je łyżką i odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj wszystkie składniki (w tym wystudzone maliny).
  3. Zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
  4. Uformuj z ciasta cienki rulon i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby jeden brzeg dotykał ścianki blachy. Możesz z drugiej strony zablokować rośnięcie zrolowaną szmatką, jeśli chcesz uzyskać cieńszą bagietkę (ja postawiłam na grubą).
  5. Odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Usuń szmatki i wstaw blachę do piekarnika.
  8. Piecz ok. 15-20 minut aż bagietka lekko zbrązowieje.
  9. Wyjmij i wystudź nieco. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
  10. Kromkę bagietki posmaruj Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów