Bagietka z kus kusem

Bagietka z kus kusem

Zdjęcie - Bagietka z kus kusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tęsknie za latem…albo chociaż wiosną! Pojechałabym wtedy na rowerze w słońcu po świeżą, chrupiącą bagietkę. Takimi marzeniami próbuję przegonić zimę. Po chwili uświadamiam sobie jednak, że może rower nie przejedzie przez śnieżne zaspy, ale przecież bagietkę mogę zrobić nie ruszając się z domu! I to lepszą, bo mam stuprocentową pewność co do niej dodałam.

Zdjęcie - Bagietka z kus kusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio jem dużo kaszy. Kus kus od dawna znajduje się u mnie na podium, ale od niedawna goni go pęczak. Połączenie kaszy z chlebem wydaje się więc czymś absolutnie naturalnym. No i intuicja mnie nie zawiodła, bo jest pyszna.

Zdjęcie - Bagietka z kus kusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedyś robiąc bagietki tworzyłam skomplikowane budowle składające się ze zwiniętych szmatek. Doświadczenie pomogło wypracować mi inną metodę. Wystarczy forma (najlepiej nieprzywierająca) i prowizoryczna ścianka z folii aluminiowej.

Bagietka z kus kusem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1, 5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g suchego kus kusu
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Kus kus zalej wrzątkiem lekko ponad jego wysokość. Przykryj talerzem i poczekaj aż spęcznieje. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże i sól.
  3. Dodaj kus kus i powoli zacznij dolewać wodę. W miarę dolewania małych porcji wody zagniataj ciasto.
  4. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego momentu jeszcze 5 minut.
  5. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera).
  6. Wyjmij wyrośnięte ciasto i uformuj z niego długi rulon. Ułóż go w głębokiej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub nieprzywierającej) formie do pieczenia opierając rulon o jej dłuższy bok. Do drugiego boku przymocuj „ściankę” z folii aluminiowej.
  7. Odstaw ponownie do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Piecz bagietkę ok. 15 minut aż lekko zbrązowieje,a po wsadzeniu w nią wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów