Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami

Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami

Kupiłam jabłka, które niestety okazały się tak winne, że nie miałam żadnej przyjemności w ich jedzeniu na surowo. A że do upieczenia ciasta nikt nie musi namawiać mnie dwa razy, przeszukałam internet i już za godzinę na stole pojawiło się cynamonowe ciasto ze wspomnianymi jabłkami Granny Smith (w wolnej chwili poczytajcie o ich historii na wikipedii, serio).

Szarlotka okazała się bardzo wilgotna i aromatyczna. Upiekłam ją z podwójnej porcji składników w tortownicy o średnicy 25 cm, podałam z sosem waniliowym.

Ciasta miało okazję spróbować w sumie 10 osób i (będę nieskromna…) wszystkim smakowało, prawda? :)

Przepis pochodzi z TEJ strony.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami

Agata, 10 lutego 2011

Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i dalej ubijać. Do ubitego masła dodać 1/3 suchych składników, następnie na zmianę maślankę i resztę składników suchych w 2 częściach. Ciasto dokładnie wymieszać, ale nie mieszać za długo- tylko do połączenia składników.

Foremkę wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone jabłka. Wierzch obsypać brązowym cukrem (można dodać także jeszcze szczyptę cynamonu). Piec w temp. ok. 200 oC przez 30 minut.

Kategorie przepisów