Babka zaparzana


- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Wielbicielom babek wielkanocnych polecam wersję zaparzaną. Do ubitych jajek dodaje się rozpuszczone, gorące masło dzięki temu powstaje niezywkle puszysta masa o wspaniałym maślanym aromacie, dodatkowo wzbogacona smakiem prawdziwej wanilii. Po upieczeniu babka smakuje tak pysznie, że znika prawie tak błyskawicznie jak powstaje.
Składniki- jajka - 5 szt.
- masło - 200 g
- cukier - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 170 g
- mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- laska wanilii - 1 szt.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać rozpuszczone gorące masło i krótko zmiksować do połączenia składników, dodać ziarenka wanilii. Formę na babkę, najlepiej z kominem, wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 35-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego:)