Babka z marcepanem i żurawiną
Dzień dobry kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z marcepanem i żurawiną. Ulubione zestawienie moich dzieci. Babka bardzo smaczna, do kawki idealna. Miłego piątku Wam życzę :-)
keksówka: 12x30 cm
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450
- 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki suszonej żurawiny
- 100 g masy marcepanowej
1. Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników.
2. Żurawinę możemy posiekać na mniejsze kawałki. Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki dodajemy do ciasta i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (u mnie babka piekła się jakieś 5 minut dłużej). Po wyjęciu studzimy, możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową :-)
Smacznego :-)