Babka z łatką


Taka sobie zwyczajna babeczka , z ozdobną łatką w środku. Zamiast masła , czy margaryny dodaje się do niej olej. Nie jest ani sucha (piaskowa) , ani bardzo wilgotna , powiedziałabym , że jest po środku , więc powinna smakować zarówno wielbicielom pierwszego jak i drugiego rodzaju ciasta ;-)
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- ulubiony aromat
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i aromat. Stopniowo dolewać olej , ciągle mieszając. Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Jasną masę wlać na dno natłuszczonej formy , a na wierzch masę kakaową. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
