Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Wuzetka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Szpecle dyniowe

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Domowe biszkopciki dla niemowl…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczne ciasteczka czekola…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Makaron z wieprzowiną, groszki…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Kurczak z mango i kuskusem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Niebiańska sałatka z dynią na…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Racuchy z jabłkami pod cukrem…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Wołowina z woka z papryką na o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera