Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Aromatyczna jajecznica

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

3

Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

5

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

1

Polskie bułki maślane A.D.1959

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Wafelki czekoladowo-orzechowe…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Zapomniane kaszubskie jadło

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

9

Jagodzianki najlepsze :)

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura z wisni - prawie tra…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit