Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Ciasteczka żytnie na miodzie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tortille szpinakowe

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Ryż z kurczakiem po hiszpańsku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Piersi z kurczaka w cieście cz…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

4

Ciasto drożdżowe (drożdżówka)…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Crostata z marmoladą brzoskwin…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Tort truskawkowy

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Delicja, czyli biszkopt z gala…

food² food²
Food Square

Słodko-słona krówkowa pavlova…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Tort Red Velvet

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku