Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Pulpety w młodej kapuście

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia i kasza jaglana

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Krajanka rabarbarowa

Tyna Tyna
In cooking we trust

Truskawki z czekoladą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Młoda kapusta z koperkiem to j…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Klops czyli pieczeń rzymska

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Ciasto z truskawkami i kruszon…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

8

Ciasto drożdżowe (drożdżówka)…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkopolskie Pyry z gzikiem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

2

Kruche ciasto z budyniem i rab…

ilovebake ilovebake
I Love Bake