Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Pasternak i kozi ser

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Binenstich mit Apfelfülung

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kruchości miodowo-pomarańczowe

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Kanapka prosto z pieca

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

1

Różowa kostka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka śmietankowa (bez masła)

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Proste ciasto dyniowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Seromak

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sernik dyniowy

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Babka z kardamonem i pomarańcz…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone