Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Babka z jagodami, lukrowana –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka cytrynowo-lawendowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Babka jogurtowa z truskawkami

Dzi Dzi
karmelowy

3

Babka cytrynowo-serowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

2

Owoce zapiekane pod sabayonem

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Szybkie bułeczki mleczne bez m…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Ciasto pina colada

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Ciasto biszkoptowe z borówką a…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Wrap z pastą z awokado i jajki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka na ciepło z kurkami i…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże