Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Klasyczny kurczak z patelni z…

Dzi Dzi
karmelowy

3

Sos słodko – kwaśny do słoików

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Pasta paprykowa

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Pomidory do słoika na zimę

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Przepisy z tych kategorii

Krucha tarta z jeżynami, malin…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Cynamonowe ciasto grysikowe ze…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Małaj - kuchnia bukowińska

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami i orzech…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit