Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Torcik niedzielny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Culurgiones czyli sardyńskie r…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ I…

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Ciasto kawowe z korzenną śliw…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

2

Pierogi ruskie z karmelizowaną…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Ciastka ze skwarek | Kuchnia

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

4

Faworki Nelly Rubinstein

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Pączki tradycyjne

Dzi Dzi
karmelowy

4

Paprykarz

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Cynaderki wieprzowe w sosie śm…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna