Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Krem z pieczonej papryki i dyn…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Paluchy wiedźmy

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Strrraszne pająki czyli babecz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Muffinki dyniowe z czekoladą

Kaś Kaś
Bake&Taste

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Muffinki dyniowe z czekoladą

Kaś Kaś
Bake&Taste

Najprostszy chleb pszenny

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Krwawy tort na Halloween - dla…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort z pająkiem na Halloween

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Dyniowe whoopie pies

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli