Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

25

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

1

Kalafior w cieście piwnym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierogi z kurkami i ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Drożdżówki z czereśniami i kru…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Ciastka z M&M's

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Przepisy z tych kategorii

1

Mazurek kajmakowo – kawo…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Babka z czekoladą i wiśniami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Ciasto gotowane

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Babka "Coco Jambo"

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Babka waniliowa z czekoladową…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Babka adwokatowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy