Babka waniliowa z kardamonem
Oto jedno z ciast jakie pojawiły się u mnie na świątecznym stole w tym roku. Babka waniliowa z kardamonem to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią suche ciasta i wanilię. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Kuchni.
Składniki:
- 3 szklanki maki
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 dag miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)
- 2 laski wanili przekrojone wzdłuż na pół
- 4 duże jajka
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanka tłustego mleka
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Zmieszać mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, sola i sodą. Utrzeć masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna dodać ziarenka z lasek wanilii. Ucierać dalej, aby wanilia połączyła się z masą. Wbijać po jednym jajku i ucierać dalej. Wlać sok cytrynowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian partiami mąkę i mleko. Ciastem wypełnić przygotowaną formę na babkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny.
Smacznego:)