Babka waniliowa z kardamonem

Babka waniliowa z  kardamonem

Oto jedno z ciast jakie pojawiły się u mnie na świątecznym stole w tym roku. Babka waniliowa z kardamonem to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią suche ciasta i wanilię. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Kuchni.

Zdjęcie - Babka waniliowa z  kardamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki maki
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)
  • 2 laski wanili przekrojone wzdłuż na pół
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szklanka tłustego mleka

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Zmieszać mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, sola i sodą. Utrzeć masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna dodać ziarenka z lasek wanilii. Ucierać dalej, aby wanilia połączyła się z masą. Wbijać po jednym jajku i ucierać dalej. Wlać sok cytrynowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian  partiami mąkę i mleko. Ciastem wypełnić przygotowaną formę na babkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny.

Smacznego:)

Kategorie przepisów